Kunnes jalkasi kantavat kertoo kahden naisen, Ellin ja Anitan tarinan. Elli on äiti, Anita tytär.
Ellin äiti kuolee pian saatuaan tyttärensä, ja Elli joutuu Ukon ja kahden tätinsä hoteisiin. Elämä ja arki on raskasta ja ikävää. Ukko ilkeilee, mutta niin tekevät myös tädit. Vain muutama ihminen tuntuu Ellistä välittävän, ja heitä näkee harvoin. Mutkien kautta Elli menee naimisiin ja saa kolme lasta, joista ensimmäinen on Anita.
Anita ei ole toivottu lapsi, mutta hän saa silti hyvän elämän, puhtaat vaatteet ja kaiken tarvittavan. Anitan kasvaessa välit Elliin huononee. Anita ei ymmärrä Ellissä sitkeästi istuvaa katkeruutta. Anita elää omaa elämäänsä. Rakastuu, saa sydänsuruja, iloitsee maailman muutoksesta, tekee töitä, ja rakastuu jälleen.
"Viikonloput ovat aina samanlaisia. Lauantaipäivänä siivotaan ja illalla mennään omaan saunavuoroon. Saunan jälkeen äiti kiertää tiukat papiljotit päähän ja sitoo huivin ympärille. Se tarjoaa kannusta puolukkamehua, jonka pinnalla kelluu kokonaisia puolukoita." s.149
Kunnes jalkasi kantavat kuvailee pieniä kohtauksia Ellin ja Anitan elämästä 1927-2019 väliseltä ajalta. Tilnateissa on helppo pysyä mukana, sillä jokaisen kohtauksen alussa kerrotaan vuosi, ja kumman naisen muisto on kyseessä.
Kirjan kieli on kaunista. Sivut ovat täynnä elämää, jota esitellään lyhyinä arjen kohtauksina. Juoni ei ole koko ajan vauhdikasta, vaan yleensä kuvaillaan tavallista arkea ja sen kauniita ja tärkeitä yksityiskohtia. Isompia juonenkäänteitä tärkeämpää itselleni olikin kirjaa lukiessa juuri nuo kauniit yksityiskohdat. Riemuitsin pienistä asioista, kuten Ellin kirjahyllyn ostosta, Anitan ensimmäisistä kiiltokuvista, tai kumpaisenkin Arabia-astioista. Toki kirjasta löytyy myös muutama isompi yllätys.
Naisten arjesta erityisen kiinnostavan tekee maailman muutokset, jotka ovat otettu hyvin mukaan tarinaan. Naiset näkevät sotaa, menettävät rakkaitaan, muuttavat ensimmäisten joukossa lähiöön, todistavat uusien tavaroiden saapumista markkinoille, ja osoittavat mieltään.
Elli ja Anita on keskenään hyvin erilaiset, ja siksi ei tunnu toistolta, vaikka muutama kohtaus kuvataan kirjan aikana kaksi kertaa. Esimerkiksi Helsinkiin muutto kuvataan kummankin naisen näkökulmasta, mutta koska Elli ja Anita ovat aivan erilaisia, tuntuvat tilanteetkin aivan uusilta.
Kunnes jalkasi kantavat
Stresa, 2019
Kuvitus ja graafinen suunnittelu: Amelia Nyman
s.305
Arvostelukappale
Pidän paljon Puukon kirjoitustyylistä, jo hänen novellikokoelmansa oli lupaava. Tämä tarina vei minut mennessään, mietin pitkään äiti-tytär suhdetta, eli omaa suhdettani omaan äitiini ja toisaalta tyttäriini.
VastaaPoistaEn olekaan lukenut tuota novellikokoelmaa, mutta tämä kirja vakuutti ja tykästyin itsekin Puukon kirjoitustyyliin. :)
Poista