torstai 16. kesäkuuta 2022

Katariina Romppainen: Sydämenmuotoinen kesä

 

16-vuotias Lumi ei tiedä mitä tekisi tulevaisuudessa. Valintakoe sosiaali- ja terveysalalle on juuri mennyt aivan pieleen, eikä muita ideoita ole. Edessä oleva kesä tuntuukin hieman ahdistavalta, mutta sitten Lumi saa jotakin aivan uutta ajateltavaa. Hän näkee vintagekaupan ikkunassa upean, juuri hänelle sopivan fiftarimekon. Mekkoa hankkiessaan, Lumi tutustuu kaupassa työskentelevään Eeriin, joka vaikuttaa aivan ihanalta. 
Lumi ei ole mekkoihminen, siksi onkin outoa, kuinka hän mekkoon ihastui. Pukiessaan tuon laadukkkaan vaatteen ylleen, tapahtuu myös jotakin muuta omituista. Lumin on aivan pakko alkaa kirjoittaa. Hän kirjoittaa kuin huomaamattaan tarinaa, joka sijoittuu vuoteen 1978. Lumi ei edes tiedä mitään tuosta ajasta, mutta tarina ilmestyy kuin tyhjästä. Pelästyneenä Lumi haluaa palauttaa mekon, mutta saakin Eerin innostumaan selvittämään tarinassa seikkailevien tyttöjen tapausta. 
"Lumi tuijotti yllään olevaa mekkoa sovituskopin kolhiintuneesta peilistä. Heikossa valaistuksessa kangas näytti tummemmalta kuin luonnonvalossa, melkein punaruskealta. Koko oli juuri oikea. Mekko istui hänelle täydellisesti."s.6
Sydämenmuotoinen kesä on yhdistelmä realistista kuvausta yläasteen päättäneiden nuorten elämästä, romantiikkaa ja mystistä aikamatkaa 1970-luvun lopulle. 

Kirja on kaunis, helppolukuinen ja toimiva kokonaisuus. Lumi on kiinnostava hahmo, sillä hän ei oikein tiedä mitä tekisi kesän jälkeen, ja muutenkin hän etsii itseään ja omaa paikkaansa, niin kuin moni tuon ikäinen. Onkin mukavaa lukea tarinaa, jossa päähenkilö ei välttämättä omaa kymmeniä mahtavia taitoja, joista valita tuleva ura, tai päämäärä ei ole selvillä. Kirjassa käydään muutaman muunkin hahmon samankaltaisia ajatuksia läpi. Kirjan nuoret hahmot saavat kaikki kuulla muiden odotuksia ja mielipiteitä heitä koskeviin tulevaisuuden suunnitelmiin. Samalla he yrittävät kuitenkin miettiä, mitä he itse haluavat.

Romantiikka on pienessä roolissa. Lumin ihastumisen ja epävarmuuden tunteita kuvataan mukavan uskottavasti, mutta muut kirjan aiheet saavat huomattavasti suuremman tilan. Tämä oli minusta vain hyvä asia. Tuo pieni ihastumisen ja romantiikan vivahdus oli kiva lisä, mutta antoi tarpeeksi tilaa tuolle jännittävälle aikamatkalle 1970-luvulle. 

Nuo kirjan kaksi aikatasoa kulkee sujuvasti rinnakkain, ja kumpaakin lukee mieluusti. Mystiset elementit on ujutettu kirjaan sopivan pieninä määrinä, ja muuten tarina pysyy jännittävän realistisena. 

Kirjan maailmaan on helppo uppotua jo ensimmäiseltä sivulta, jossa pujahdetaan pieneen kivijalkaliikkeeseen ja löydetään tuo kaunis mekko. Tarina siis käynnistyy heti, eikä tylsää ja paikallaan junnaavaa hetkeä ehdi tulla. Sydämenmuotoinen kesä on kaunis nimi kirjalle, mutta ei se ainakaan minulle ollut erityisesti juuri kesäkirja. Kesä hiukan meinaan unohtuu, kun Lumi kirjoittelee sisällä tarinaa tietokoneelle. No, tuo 1970-luvun tarina sentään on hieman enemmän ulkoelämään sijoittuva kesäisempi tarina festareineen ja heinälatoineen. 


Sydämenmuotoinen kesä
KVALITI, 2022
Kansikuva: Michael Kingdom
s.231
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti