lauantai 7. toukokuuta 2022

Maria Kuutti: Alpo, Helmi ja kolmas pyörä

 

Helmi on Alpon paras kaveri. He leikkivät yhdessä hauskoja leikkejä, kuten hienoja juhlia. Yllättäen kesken leikkien, huoneeseen ilmaantuu uusi otus. Mummi on iloinen ja haluaa heti mukaan leikkeihin. Helmistä Mummi vaikuttaa todella mukavalta ja hän on heti valmis ystävystymään uuden tulokkaan kanssa. Alpo tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Miksi tuo uusi tyyppi saa noin vain tulla mukaan leikkeihin, ja unohdetaanko Alpo nyt kokonaan?
"Alpoa jurppii. Mikä oikeus Mummilla on tulla ja pilata kaikki leikit? Miksi hän ei voi uutena vain katsoa ja ottaa opikseen?"
Alpo, Helmi ja kolmas pyörä on lapsille sopiva kuvakirja, jossa Alpo kokee olonsa hetkellisesti ulkopuoliseksi. Kirjan avulla onkin helppo käsitellä lapsen kanssa tätä niin monelle lapselle tuttua tunnetta. itse ainakin muistan hyvin tämän tunteen omasta lapsuudesta. 

Kirjan tapahtumat sijoittuvat ilmeisesti jonkinlaiseen lastenhuoneeseen, jossa lelut viettävät keskenään aikaa ja leikkivät. Huoneeseen mahtuu paljon ilmekkäitä leluja, mutta kirjan tarinassa seurataan vain näiden kolmen päähenkilön tarinaa, ja muut lelut ovat vain taustalla ja heidän touhuja voi seurata kuvitusta tutkimalla. Kirjassa on vähän tekstiä suurien värikkäiden kuvien joukossa. Saara Söderlundin kuvista löytyy paljon tutkittavaa. 

Oma suosikkini kirjan kuvista on tämä heti alussa oleva kuva, jossa Alpo ja Helmi ovat pukeutuneet ihaniin juhlamekkoihin ja syövät joulutorttuja. Kuva on lempparini, koska joulutortut herättävät huomioni aina, ja on mahtavaa, että lastenkirjassa myös Alpot voivat pukeutua upeaan kimallemekkoon. Kaikkein parasta mielestäni on, ettei Alpon mekkoon pukeutumista kommentoida mitenkään, vaan se on täysin normaali arkinen asia kirjassa.



Alpo, Helmi ja kolmas pyörä
KVALITI, 2022
Kuvittanut: Saara Söderlund
Arvostelukappale

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti