sunnuntai 3. huhtikuuta 2022

Deborah Moggach: Tulppaanikuume

 

Eletään 1630-luvun Hollannissa. Taide ja tulppaanit innostavat ihmisiä. Cornelis Sandvoort on varakas kauppias, joka menetti aikoinaan perheensä. Nyt vanhemmalla iällä hän on löytänyt uuden onnen. Isänsä menettänyt kaunis Sophia perheineen kaipasi kipeästi rahaa. Niinpä Cornelis vei tytön vihille ja pelasti samalla tämän muun perheen ahdingosta. 
Cornelis päättää ikuistaa onnensa kankaalle, ja palkkaa Jan van Loosin, taitavan muotokuvamaalarin työhön. Mutta kun Jan astelee heidän kotiinsa, on Sophian sydän oitis täynnä rakkautta tuota miestä kohtaan.
"Jan Van Loos ei maalaa vanhan miehen suuta. Hän maalaa Sophian huulia. Hän sekoittaa paletissa vaaleanpunaista väriä - okraa, harmaata ja karmiinia - ja levittää maalin hellästi kankaalle."s.41
Taidetta ja kukkia, mikä ihastuttava aihe kirjaan. Pidän yleensä kirjoista, jotka kertovat taiteilijoista, joten tämä kuulosti hyvältä. Mitään muuta en kirjasta sitten etukäteen tiennytkään, joten sen ihmeempiä odotuksia ei ollut. 

Kirjassa on monia kertojia, jotka vaihtelevat luvuttain. Tämä tuo kirjaan kivan monipuolista näkökulmaa siitä, mitä oikein tapahtuu ja miltä se kenestäkin tuntuu. 

Tulppaanikuume on kauniisti kirjoittetu, monipuolinen ja yllättävä tarina. Pidin kirjan kuvailevan kauniista kielestä, joka toi eteeni 1630-luvun Amsterdamin, maalaustaiteen ja ne niin mahtavat tulppaanit. Kirjan alun perusteella odotin tasaisen varmasti etenevää tarinaa, jossa on vain hiukan draamaa, mutta aika pian sain huomata, että tapahtumia onkin paljon enemmän ja juoni huomattavasti dramaattisempi kuin uskoinkaan. Juonenkäänteet ovat kaikessa karmeudessaan välillä jopa naurattavan hauskoja. 

Tätä kirjaa lukiessani sain jälleen huomata, että välillä kannattaa tarttua niihin itselleen hiukan tuntemattomampiinkin kirjoihin, jotka sattuvat vastaan, jos aihe kiinnostaa, sillä joukosta voi löytyä tällaisia helmiä. 


Tulppaanikuume, (Tulip Fever, 1999)
WSOY, 2000
Suom. Irmeli Ruuska
Päällyksen kuva: Jan Vermeer -Kirjettä lukeva tyttö, 1659
s.297

2 kommenttia:

  1. Tämä oli todellinen helmi, josta pidin kovasti.

    VastaaPoista
  2. Kylläpäs kuulostaa hyvältä! Täytyy pitää mielessä.

    VastaaPoista