sunnuntai 9. huhtikuuta 2017
Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
Vastasyntynyt poikavauva kellui kaislaveneessä alas Niiliä, josta Theban kaupungin köyhienlääkärin vaimo hänet löysi ja otti omakseen. Poika sai nimekseen Sinuhe ja varttuessaan myös hänestä tuli lääkäri kasvatti-isänsä jalanjäljissä. Sinuhen elämä ei kuitenkaan muutoin ollut samanlainen, kuin isänsä, vaan hänet oli tarkoitettu kulkemaan, näkemään ja kuulemaan paljon ison maailman asioita. Sinuhe koki kolme hyvin erilaista rakkautta, näki sotia ja kuolemaa ja sai mainetta mahtavana lääkärinä. Hän oli monen suuren miehen uskottu, jonka tähden hän menetti paljon ja joutui kokemaan suuria vaarallisia seikkailuja. Kirja sijoittuu vuosiin 1390-1335 eKr.
Sinuhe egyptiläisestä ei mielestäni suuresta koostaan huolimatta löydy lähestulkoon ollenkaan jaarittelua. Kokoajan paahdetaan eteenpäin kuumassa auringossa ja tapahtumia riittää. Kirja on monipuolinen kuvaus entisaikojen Egyptistä ja aiheita on monta. Suurimpina aiheina mielestäni nousi uskonto, ihmisarvot ja jopa rakkaus.
Uskonnon julmuus tulee mielestäni parhaiten esiin kirjassa, kun uusi Faarao haluaa kaataa kaikkien arvostaman Ammon Jumalan ja tuoda kaikkien sydämiin uuden tasa-arvoisen Jumalan Atonin. Mitä enemmän Faarao vastusti veren vuodatusta ja halusi tehdä hyvää, sitä enemmän hän sai aikaan sotaa, kauheuksia, kuolemaa ja köyhyyttä. Rikkaat pitivät hulluna, ja köyhät eivät arvostaneet, vaan väittivät vääräksi Faaraoksi. Sinuhe yritti pysyä puolueettomana, mutta päätyi Faaraon lääkäriksi ja joutui Atonin tähden kokemaan kauheuksia, joiden jälkeen oli katkerampi, kuin koskaan.
Sinuhe oli monipuolinen henkilö ja hänen mukanaan lukija pääsee tutustumaan Egyptiin hyvin monelta kannalta katsottuna. Sinuhen kolme rakkautta johdattaa lukijan erilaisten naisten mukana naisten maailmaan, eikä näitä kolmea naista voi edes toisiinsa verrata erilaisuutensa tähden.
Sodan kauheudet esitellään Sinuhen ystävän Horemhebin kautta, joka oli Egyptin sotapäälikkö. Samaisen henkilön takia, Sinuhe kiersi myös monta maata, esitellen lukijalle muutakin, kuin Egyptin, kuten Syyrian ja Kreetan,
Ammattinsa takia Sinuhen mukana päästiin myös tutustumaan ylhäisiin ja orjiin ja molenpien äänet kuuluivat kirjassa.
Kirjassa oli siis paljon asiaa ja aiheita, mutta ei yhtään liikaa. Egyptin arkisiin, julmiin, surullisiin sekä jännittäviin seikkailuihin oli helppo uppoutua. En ihmettele hyvää mainetta, jonka kirja on saanut, sillä minusta tämä oli hyvä. Kirjasta voisikin unohtua kertomaan kaikenlaista, mitä siinä tapahtui, mutta maltan mieleni ja loput jokainen saa selvittää itse lukemalla.
Sinuhe egyptiläinen, 1945
WSOY, 1945
Kuvittanut: Björn Landström
s. 788
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Waltari on hyvä kirjailija, mutta näitä hänen tiiliskiviromaanejaan en ole toistaiseksi lukenut. Kyllä Sinuhen haluaisin kuitenkin joskus lukea. On se sen verran legendaarinen romaani.
VastaaPoistaKiva kuva muuten! Vähän vain pelottaa, että entä jos kirja putoaa veteen :) Mutta tiiliskivi kun on, niin se varmasti pysyi tukevasti paikallaan :)
Suosittelen, tämä oli maineensa arvoinen kirja! Itse en ole lukenut Waltarilta muuta, kuin tämän.
PoistaKiitos. :) Kyllä pelotti itseänikin, mutta oli turvamies vahtimassa heti kuvan ulkopuolella kädet ojossa valmiina nappaamaan kirjan, jos jotakin olisi tapahtunut. :D
Tykkäsin tästä kovasti. Monipuolinen ja mielenkiintoinen kuvaus eri maasta, uskonnosta ja ajasta.
VastaaPoistamukavaa, että tykkäsit. Waltari on osannut kirjoittaa taidokkaasti monipuolisen teoksen.:)
PoistaOlen lukenut toistaiseksi Waltarilta vain yhden hänen komisario Palmu-teoksistaan - senkin lukemisesta on vierähtänyt kymmenisen vuotta. :P Sinuhe egyptiläinen on kuulunut lukulistalleni vähintään yhtä kauan, mutten ole vielä saanut aikaiseksi tarttua siihen. Saatan tehdä sen kuitenkin tänä vuonna, etenkin, kun olen asettanut taivoitteekseni lukea enemmän kotimaista kirjallisuutta Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. :)
VastaaPoistaSamat tavoitteet on minullakin tänä vuonna ja kohtuullisen hyvin onnistunutkin. :) Itselleni tämä oli ensimmäinen kirja Waltarilta. Hyllyssä on yksi komisario Palmu -kirja, mutta en ole sitä vielä lukenut.
Poista