maanantai 14. elokuuta 2023

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa

 

Nova ja Isla ovat ostaneet unelmiensa talon keskeltä metsää, mutta edes se ei riitä korjaamaan heidän suhdettaan. He eroavat. Nova keskittyy kuvitustöihinsä ja Isla väitöskirjaansa. Nova on helpottunut heidän päätöksestään, mutta tunne ei kestä kauaa, sillä pian hän huomaa Islan käyttäytyvän kuin he eivät olisi käyneet keskustelua lainkaan. 
Kummallisemmaksi tilanne käy kun Nova huomaa omituisia asioita talossa. Hedelmät homehtuvat vauhdilla, ötökät valtaavat taloa... Novasta tuntuu kuin talo yrittäisi kertoa hänelle jotakin. Mitä kamalaa menneisyydestä löytyykään.
"Isla oli kävellyt Novan elämään juuri oikealla hetkellä, kaksi vuotta Eetusta eroamisen jälkeen. Nova oli ehtinyt toipua edellisestä suhteesta mutta ei ollut vielä siirtynyt kokonaan erilaiseen elämänvaiheeseen, esimerkiksi toiseen maahan. Isla oli tullut, tarttunut hänen käteensä ja antanut syyn pysyä aloillaan."s.62
Tästä kaikki alkaa on pieni, nopealukuinen ja hyvin intensiivinen kirja. Noin 170 sivuisen kirjan lukee ahmien. 

Kirja on kauhulla sävytetty tarina erosta. Pidin kauhuelementeistä, siitä kuinka talon historia pikku hiljaa punoutui osaksi tarinaa. Hyviä olivat myös eroa koskevat ajatukset. Kauhun painostava tunnelma hiipi sopivassa vauhdissa mukaan tarinaan.

Olen edelleen enemmän sellaisten perinteisempien, arkisempien kauhutarinoiden ystävä. Tästä kaikki alkaa leikittelee paljon sellaisilla tarinoilla, joista lukijan on itse pääteltävä mikä on totta ja mikä kuviteltua, ja miksi nämä kummalliset asiat tapahtuvat, mutta lopussa kaikki selviää minullekin tarpeeksi selkeällä tavalla.


Tästä kaikki alkaa
Tammi, 2022
s.169

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti