maanantai 20. toukokuuta 2019

Sujata Massey: Rei Shimura Yakuzan jäljillä


Rei Shimura saa onnistuneen toimeksiannon jälkeen lisää töitä Yhdysvaltain tiedustelupalvelulta. Hänet lähetetään jälleen Japaniin. Tehtävä on vaarallinen, eikä hän saa paljastua. Rei joutuu käyttämään valeasua ja työskentelemään Mitsutanin luksustavaratalossa, jossa hänen on yritettävä urkkia tietoja. Työ on rankkaa ja aikaa vievää, mutta siinä on myös hyvät puolensa. Rei saa törsätä rahaa upeisiin muotituotteisiin, vaikka pomo hiukan rahankulutusta katsookin pahalla. Rein on selvitettävä liittyykö Yakuza (Japanin mafia) tavaratalon voitokkaisiin rahallisiin tuloksiin.

Rei Shimura Yakuzan jäljillä on yhdeksäs osa Rei Shimura -sarjasta.
Yakuza ja sen toimintatavat ovat pyörineet pienissä rooleissa lähes jokaisessa Rei Shimura -kirjassa, mutta tällä kertaa odotin saavani kuulla mafiasta enemmän, kun kirjakin on nimetty sen mukaan. Yleensä nämä kirjat kertovat aika paljon aiheesta, jonka mukaan ne on nimetty. Tällä kertaa nimikkoaihe oli jätetty pieneen rooliin. Mafian sijaan sainkin kuulla maailman muodista, Japanin muotivillityksistä, tyylistä, lukuisista maailmankuuluista suunnittelijoista ja luksustavaratalon rankoista työpäivistä ja tavoista. Olin tyytyväinen aiheeseen, enkä kaivannut mafia osuuksia. Kirjan maailma oli jälleen kiehtova.

Toimintaa ja jännitystä oli kuitenkin luvassa ja paljon. Tässä kirjassa oli enemmän agenttimeininkiä ja vakoilua, kuin missään aikaisemmassa, toki tähän vaikuttaa Rein hyvin nopea alan vaihdos, joka tuo mukanaan kaiken tämän toiminnan. Kirjan juoni olikin täynnä vakoilua, ilkeilyä, agentteja, salakuuntelulaitteita ja valepukuja. Eikä Rei täysin ole luopunut antiikista ja heittäytynyt muotivaatteiden vietäväksi, sillä kyllä hän tälläkin kertaa pukeutuu kimonoon ja lähtee se päällään niin mielenkiintoiseen juhlaan, etten olisi heti uskonut sellaisiakin olevan. En ole nimittäin koskaan ennen kuullut Vanhan neulan juhlasta.

Rei Shimura -kirjat ovat dekkareita ja tästäkin kirjasta näin ollen löytyy ruumis ja murhaajaa selvitellään. Vainaja ei kuitenkaan tule missään vaiheessa oikein tutuksi, eikä asian selviäminen tunnu tärkeältä. Muutenkin pahikset ja muut kirjan sivuhahmot, muutamaa lukuunottamatta jäävät tällä kertaa aika kaukaisiksi ja keskittyminen pysyy muissa mielenkiintoisissa asioissa ja Rein uudessa elämäntilanteessa, joka tuo mukanaan jälleen jotain pientä romanttista.


Rei Shimura Yakuzan jäljillä, (Girl in a Box, 2006)
Gummerus, 2008
Suom. Titta Leppämäki
s. 448

2 kommenttia:

  1. Tämä on lempparini koko Rei Shimura -sarjasta <3 Tässä osassa ei tuo murha taidakaan olla pääosassa, vaan murhaselvittelyistä on tässä siirrytty vakoojaromaanin piiriin :) Vähän eri genreä, mikä selittää tuota murhan pientä roolia tässä. Rein tehtävänähän on oikeastaan selvittää kaikkea muuta Mitsutanissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en osaa sarjasta suosikkiani valita, kun kaikki ovat niin hyviä. Tosin itse ehkä kuitenkin enemmän pidin alkupään kirjoista, kuin tästä vakoilusta. :)

      Poista