lauantai 4. maaliskuuta 2017
Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja
Anne saa 13- vuotis syntymäpäivälahjaksi päiväkirjan, jota alkaa kirjoittaa omalla tyylillään kirjemuodossa. Päiväkirja onkin hänelle enemmän ystävä, kuin varsinainen päiväkirja. kirjan alussa Anne on tavallinen koululainen, jolla on ystäviä ja ihailijoita, mutta hyvin pian hänen elämä muuttuu valtavasti, kun juutalaisten tavallista elämää rajoitetaan kokoajan enemmän. Kun elämästä vapaana tulee lopulta mahdotonta, on Annen perheineen muutettava "maan alle", eli erään toimistorakennuksen ullakolle. Annen perheen lisäksi ullakolle muuttaa myös muita juutalaisia. He saavat apua elämiseensä muutamalta hyvältä ystävältään, sillä elämä "salaisessa siivessä" on hyvin rajoitettua.
Nuoren tytön päiväkirjasta löytyy Anne Frankin kirjoittamia päiväkirjamerkintöjä ajalta 12.6.1942-1.8.1944. Suurimman osan tästä ajasta Anne viettää piilossa natseilta "salaisessa siivessä."Toinen maailmansota ja natsien juutalaisvaino onkin kokoajan läsnä kirjan sivuilla, vaikka suurimmaksi osaksi kirja kertoo Annen kasvusta ja ajatuksista omasta itsestään ja muista salaisen siiven asukkaista.
Nuoren tytön päiväkirja on surullinen, vaikka salaisessa siivessä piileskelevä porukka jaksaa myös iloita ja juhlia kurjista oloistaan huolimatta, eikä sotaa ja kauheuksia kuvailla kovin paljoa. En kuitenkaan voi kirjaa lukiessa unohtaa kaikkea sitä pahuutta mitä siinä esiintyneet henkilöt joutuivat kokemaan oikeasti. Anne kirjoittaa porukan arjesta todennäköisesti niin monipuolisesti, kuin sisälle teljettyjen ihmisten tarkkaan suunnitellusta arjesta voi.
Ensimmäinen ajatus kirjan aloittaessani oli kuitenkin se, kuinka hyvin Anne kirjoitti vasta 13-vuotiaana. Anne haaveilikin kirjailijan tai lehtinaisen urasta, joka ei varmastikaan olisi ollut yhtään huonompi idea, jos hän siihen olisi saanut eläessään mahdollisuuden. Tavallaanhan hänen unelmansa kuitenkin toteutui, vaikka itse hän ei sitä näkemään päässytkään.
Nuoren tytön päiväkirja, (Het achterhuis, 1942-1944)
Hollanninkielinen alkuteos ilmestyi 1946
Tammi, 1955
Suom. Eile Pennanen
s. 252
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Harmi ettei Anne päässyt näkemään unelmansa toteutumista. Ja että hän joutui viettämään nuoruuttaan piilopaikan vankina ja sitten kuolemaan. Luin Annen päiväkirjan jo nuorena pari kertaa ja se on kyllä tosi koskettava.
VastaaPoistaHarmi tosiaan. Surullinen tarina, vaikea ymmärtää tälläista pahuutta.
PoistaLuin kirjan viime vuonna. Koskettava ja ajatuksia herättävä.
VastaaPoistaTämä tosiaan oli koskettava!
PoistaTätä ei ole tullut vielä luettua, kun tuntuu että voisi olla vähän liian surullinen, tai masentavakin... Luin joskus nuorena kirjan nimeltä Alicia - Juutalaistyttö, ja se kosketti niin syvästi ja jäi mieleen pyörimään pitkäksi aikaa, että en ole halunnut enää lukea natsi-Saksaan ja juutalaisvainoihin liittyvistä jutuista. :/
VastaaPoistaTälläiset kirjat jäävät kyllä pitkäksi aikaa mieleen pyörimään. Jotenkin minusta tämä Nuoren tytön päiväkirja ei ollut masentava, vaikka surullinen olikin. Annella oli kokoajan niin paljon muutakin mielessä, kuin pelkästään kauheudet.
PoistaLuin vuosia sitten, vaikuttava! Tätä ei pysty unohtamaan.
VastaaPoistaKiva että tykkäsit. Uskon ettei kovin helposti unohdu.
Poista